Турските националисти се надяват на победа

8611
Турските националисти се надяват на победа
Снимка: Thinkstock/ Guliver

„Страната никога преди не е била толкова зле. Води се опасна битка за бъдещето й“. Броени дни преди парламентарните избори националистическият лидер Девлет Бахчели не се колебае да развява червения плащ и е убеден, че стратегията на правителството за натягане на напрежението тласка страната към нейната гибел.

„След като турските националисти се възкачат на власт, тогава тези, които поставят бомби, убийците и нападателите ще трябва да се крият“, казва председателят на Партията на националистичното действие. „Ние сме неустрашими пазители на Турция“, добавя той.

Ердоган: Турция няма да допусне кюрдска автономия в Сирия

Турция ще вземе всички възможни мерки, за да не допусне появата на кюрдска автономия в Сирия, съобщи "Ройтерс", цитирайки турския прези...

При всяка публична изява 67-годишният Бахчели произнася това слово, пропито с пламенна патриотична реторика и злъчни критики към президента Реджеп Тайип Ердоган. Той е убеден, че ще бъде чут в силно поляризираната от кюрдския конфликт и от 13-годишното ислямо-консервативно управление страна.

По време на парламентарните избори на 7 юни националистичната партия излезе на трето място с 16,4% от гласовете. Социологическите проучвания прогнозират малко по-лош резултат в неделя. Бахчели обаче не е готов да се откаже от ултранационалистичния език на движението, което ръководи от 20 години. Съвсем очаквано в центъра на кампанията си той постави възпламеняването на кюрдския конфликт. Слабостите на режима „Ердоган“ пред кюрдското движение пък се превърнаха в негова основна мишена.

„Око за око, зъб за зъб, възмездие, възмездие!“ Така крещяха в неделя по време на митинг близо 20 хиляди негови поддръжници. „Няма нужда от отмъщение“, отговори им Бахчели. „Просто седнете и ще видите как падат възнак тези, които са ни причинявали зло“.

Още в началото Партията на националистичното действие категорично се противопостави на мирните преговори, които правителството започна в края на 2012 година с Кюрдската работническа партия (ПКК). Техният неуспех и подновяването на сраженията между турските сили и кюрдските сепаратисти през юли само засилиха убеждението й, че борбата на кюрдското малцинство за независимост поставя устоите на републиката в опасност.

„Стените, които осигуряваха безопасността ни, бяха разрушени, а националната ни идентичност и бъдещето ни – похитени. В очите ви чета, че Партията на националистичното действие е все още силна и може да докаже, че не сме сломени“, заяви Бахчели пред поддръжниците си.

ИД е извършила атентата в Анкара, заяви турската прокуратура

Турската прокуратура днес заяви, че има убедителни доказателства, че клетка на „Ислямска държава“ в югоизточния град Газиа...

Първо турците

Въпреки че Партията на националистичното действие прекрати кървавите улични демонстрации, които носеха печална репутация на нейните „Сиви вълци“ през 70-те и 80-те години на 20 век, електоратът й остава неизменно привързан към защитата на „турската същност“. „Гласувам за партията от 1973 година и тя никога не ме е предавала. Дори и да съм сам на света, ще продължа да я подкрепям“, казва 60-годишният пенсиониран преподавател Сезгин Туран. „Ние не сме срещу малцинствата – има разлика между това да мразиш чуждия и да защитаваш страната си“, казва той.

„Гласувам за Партията на националистичното действие, тъй като съм турчин и мисля, че Турция трябва да служи първо на турците“, казва Мехмет Гюрсел – 23-годишен студент по литература, който носи гордо емблемата на партията с три полумесеца. „Партията на националистичното действие е единствената, която не поставя под съмнение турската ни същност и не продава страната на чужденците“, добавя той.

След изборите на 7 юни Бахчели категорично отхвърли възможността за коалиция с Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. Освен прекратяване на преговорите с ПКК, той иска разследването за корупция срещу приближените на Ердоган да бъде възобновено, а президентът да се откаже от разширяване на правомощията си. Този път обаче Бахчели изглежда по-отворен към споразумение с настоящото правителство, ако, както прогнозират проучванията, управляващата партия бъде принудена да сподели властта си. „Партията на националистичното действие не е партия, която казва „не“, заяви той в неделя.

Илтер Туран – преподавател по политически науки, обаче се съмнява в стабилността на подобна коалиция. „И едните, и другите ще кажат, че партньорите им не са надеждни, а в същото време ще се опитат да докажат на избирателите си, че правят повече от другата партия“, казва той.

В турция прокуратурата обвини 2 деца за обида на Ердоган

Турските прокурори повдигнаха обвинения на две момчета на възраст 12 и 13 години по обвинения в обида на президента Реджеп Ердоган, с...

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари