Външният министър на Австрия: ЕС е изпадал в опасна зависимост от Ердоган

4311
Външният министър на Австрия: ЕС е изпадал в опасна зависимост от Ердоган

Евросъюзът е решил да прехвърли част от отговорността за бежанците върху Турция, за да не си цапа ръцете, и Анкара е получила прекалено много власт, смята австрийският външен министър Себастиан Курц.

"Трябва да предоставяме на Турция само тези задачи, за които участието на турската страна е абсолютно необходимо, а именно – предоставянето на убежище на мигрантите – казва Курц. – Но когато ЕС делегира на Анкара отговорности по осигуряване на сигурността на общите граници, възниква внушителна зависимост, която, както смятам, е много опасна", казва Курц пред Die Welt, цитиран от РИА Новости.

Над 2,5 млн. вече са сирийските бежанци в Турция

Броят на сирийските бежанци на територията на Турция вече е над 2,5 млн., с което населението на страната става над 80 млн. души, съо...

Според Курц много политици се опасяват, че контролът на граничната зона няма да мине без насилие. Но ЕС не може просто да вземе и да прехвърли тази "мръсна работа" на Турция, за да не са цапа сам. Така или иначе, ситуацията с бежанците няма да мине без "уродливи картини на жестокост", отбелязва той.

Сътрудничеството с Анкара е най-важният елемент от миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркел, но Турция не предприема никакви действителни опити за изглаждане на тази криза. Според Курц, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган използва договореностите с ЕС като допълнителни козове за натиск върху Европа.

По-рано Еврокомисията одобри създаването на специален фонд за бежанците в Турция с размер 3 милиарда евро, от които самата ЕК отделя 500 милиона евро, а останалите 2,5 милиарда трябва да съберат страните от ЕС.

По последни данни на агенция "Фронтекс", за първите 10 месеца на 2015 година на територията на страните от Евросъюза са пристигнали около 1,2 милиона мигранти. Еврокомисията заяви, че сегашната миграционна крза в света е най-голямата от времената на Втората световна война.

Австрия решава с референдум за присъединяване на Турция към ЕС

Въпросът за евентуалната интеграция на Турция към ЕС ще бъде подложен на референдум, предупреди австрийският канцлер - социалдемократ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари