Вътрешнополитическите борби в германския ХДС ескалират

4410
Вътрешнополитическите борби в германския ХДС ескалират
Снимка: Gettyimages.com

През последните месеци германският канцлер Ангела Меркел се превърна в обект на засилена критика за политическия курс, който предприе в условията на бежанската криза. И докато Германия изглежда изоставена от всичките си партньори в редиците на Европейския съюз, негодуванието срещу Меркел расте не само сред управляващи и опозиция, но и сред редиците на собствената й партия – Християндемократическия съюз. Вътрешнополитическите борби ескалираха до такава степен, че провокираха председателя на фракцията на ХДС в Бундестага да определи проведената в понеделник среща на регионалните лидери на партията като „незабравима“.

И има защо: нервите на Юлия Кльокнер, топ кандидат на ХДС в предстоящите през март избори за парламент в провинция Рейнланд-Пфалц, не издържаха, и насред пълната зала тя изкрещя: „Просто млъкнете!“ Макар и негласно, зад нея застанаха и редица други християндемократи, които смятат за „нечестни“ дрязгите в партията, която през март излиза на избори в редица германски провинции.

Германската полиция отхвърли жалба за изнасилване от чужденци на 13-годишно момиче

Полицията в Берлин отхвърли жалба на 13-годишно момиче, което твърди, че е било отвлечено и изнасилено от чужденци. Властите също така ...

Но това беше само върха на айсберга. Бомбата избухна в петиция, която във вторник ще бъде представена на Ангела Меркел. В нея водещи политици на ХДС обвиняват канцлера за „претоварването на страната ни“ и изискват от нея „завръщане към стриктното спазване на съществуващото законодателство“. Защото „федералната република няма безграничен и неограничен капацитет“, убедени са авторите, които настояват лидерът им да признае грешката си и да подаде оставка.

Писмото е най-новото развитие на отдавна тлеещ проблем в редиците на Съюза в Берлин (ХДС/ХСС). От месеци насам критиците на Меркел се опитват да й окажат натиск да отърве Германия от бремето на бежанците. И сега негодуванието им беше изляно черно на бяло, при това както стана ясно – и в голям текстови обем. Колко точно съпартийци на Меркел са подписали петицията все още остава открит въпрос. Но в края на миналата седмица в медиите циркулираше информация за около 40 членове на Християндемократическия съюз. „Не може да бъде изискано от провинциите да направят повече от това, на което са способни“, гласи основният аргумент на критиците, който впрочем вече няколко пъти беше повтарян гласно от федералният министър на финансите Волфганг Шойбле.

Въпреки че е поставена в центъра на събитията, Меркел сякаш наблюдава разрастващия се спор отстрани, вечно повтаряща призива си за „европейско решение“ на бежанския въпрос. На срещата в понеделник председателят на ХДС не се намеси в бурната дискусия и смирено изнесе се речта си сякаш нищо не се е случило.

А то не беше никак малко. Парламентарният шеф Фолкер Каудер се нахвърли върху държавния секретар при Министерството на финансите Йенс Шпан, след като той дръзна да окачестви случващото се в Германия като „правителствен провал“.

Рейтингът на Меркел падна до рекордно ниско ниво

До рекордно ниско ниво от 2013 година падна обществена подкрепа за управляващата в Германия коалицията, начело с Христиан-демократичен ...

„Нещо не е в ред“ и за председателя на Асоциациите за малкия и средния бизнес на Съюза Карстен Линеман. На свой ред разяреният Каудер го посъветва да остави микрофона и да се „погрижи за икономиката“.

Редица наблюдатели вероятно ще отбележат, че случващото се в партията носи белезите на класически сблъсък на поколенията в редиците й. Шпан и Линеман, съответно на 35 г. и 39 г., са сред най-младите представители на ръководството на ХДС. Това не пропусна да подчертае язвително и генералният секретар Петер Таубер, който пренебрежително ги нарече „младежи“, които би трябвало да са научили, че в политиката понякога е по-добре да можеш да мълчиш.

В изнервената обстановка водещият кандидат на ХДС в провинция Баден-Вюртенберг Гуидо Волф настоя за повече „солидарност“ – отново и отново този апел, който се превърна в наизустена фраза от репертоара на Берлин. Веднага след това обаче побърза да увери, че никой от присъстващите не вярва вече на Меркеловото „Ще се справим!“

Твърде вероятно и германският канцлер, която бавно, но сигурно се превръща в самотен войн, също да загуби вяра в собствените си възможности.

Защо влиянието на Германия отслабва?

В момента избирателите обръщат гръб на десноцентристите, в Европа се формират регионални съюзи, а Ангела Меркел остава сама. Влиянието...

Die Welt

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари