Защо Белгия е в сърцето на терористичната вълна в Европа?

8653
Защо Белгия е в сърцето на терористичната вълна в Европа?
Снимка: Getty Images/Guliver

Като спокойна, просперираща нация от само 11 милиона души, Белгия рядко влиза в новинарските заглавия, досега, когато получи незавидната слава на „оранжерията на европейския джихадизъм“, пише The Independent.

След атентатите в Париж полицията бързо проследи следите на терористите до Брюксел, където нахлу в домове в района Моленбек и арестува седем заподозрени. Разследващите вярват, че в това мрачно, бедно предградие са планирани атентатите в Париж.

Осмият атентатор от Париж все още не е заловен

Днес при голяма и продължителна полицейска акция в един от арабските квартали на Брюксел се издирваше 26-годишния французин Салах Абдес...

Защо Белгия е в сърцето на терористичната вълна в Европа? Няма едно обяснение за това, а няколко съставки: от следвоенната имиграция от Северна Африка, до проповедниците, изпълнени с омраза, гетото, бедността и маргинализацията. Също така налице е и закъснялото разбиране на белгийските власти, че безкритичността спрямо екстремизма е позволила на вредните ислямистки влияния да се разгорят.

Ислямският екстремизъм има дълга история в Белгия. Докато на белгийска територия е имало само няколко атентата, забележителна е белгийската връзка в кръвопролития навсякъде другаде. Има връзка с убийството на афганистанския лидер, борещ се срещу талибаните, Ахмад Шах Масуд, точно преди атентатите от 11 септември в САЩ, както и с Групата за ислямска мароканска борба (GICM), изиграла голяма роля в мадридския атентат от 2004 година. През 2005 година Мюриел Дегаук, приела исляма, се превърна в първата известна атентаторка - самоубийца от западна страна, след като се самовзриви в Ирак.

„Моленбек е място за среща на маргинални елементи. Имате голяма мюсюлманска общност, навряна в малките домове на бедния квартал. Много млади мюсюлмани се чувстват откъснати от ежедневния обикновен белгийски живот. Това реално или внушено чувство за изолация се комбинира с екстремистки ислям. Всички тези проблеми се смесват в сложен процес на индоктринизация и отчуждаване“, заяви експертът Билал Бениа от Itinera Institute.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари