10-те най-добри здравни системи в света

35493
10-те най-добри здравни системи в света
Снимка: Thinkstock

На всеки 10 години Световната здравна организация (СЗО) излиза с по-обширен доклад за опазването на здравето на жителите на Земята. В доклада от 2000 г. за последно е заложена амбициозната задача да бъде направена класация на най-добрите здравни системи в света.

България, за съжаление, е класирана чак на 102. място (от 190 държави) в индекса на СЗО от 2000 г.

Oт него изненадващо става ясно, че САЩ – отделящата най-много средства за наука страна в света, е класирана чак на 37. място, като я изпреварват дори и страни, които биха могли да бъдат включени в понятието „Трети свят“. Такива са Доминиканската република (36. място), Мароко (29. място) и Колумбия (22. място).

Тези резултати са обсъждани години наред в лекарските среди, като критиците твърдят, че данните, на базата на които е подреден индексът, не са актуални към датата на публикуване на документа и не са пълни (че не са взети предвид важни фактори, например грамотността на населението, както и че не е проявена достатъчна обективност по отношение на продължителността на живота). Поради тази причина СЗО отказва да класира страните спрямо качеството на тяхното здравеопазване в своя обширен доклад от 2010 г.

Нека все пак видим какви са предимствата на 10-те най-добри здравни системи в света, както ги подрежда СЗО в своя доклад от 2000 г. Страните в този индекс са класирани спрямо няколко важни фактора, сред които са общото здравословно състояние на населението, равен достъп до здравеопазване и лекарската отговорност.

#10 - Япония

Здравното осигуряване в Япония е задължително за всеки гражданин, без значение дали вноските се правят от работодател или от специалната държавна осигурителна програма. Страната на изгряващото слънце разполага с едни от най-добре оборудваните с апаратура болници в света.

#9 –Австрия

Пет причини за популярността на Путин

От началото на украинската криза наблюдаваме все по-голям разрив между възприемането на Владимир Путин на Запад и вътре в страната му...

Гражданите на Австрия се радват на безплатен достъп до основните здравни услуги, като техният безплатен достъп важи дори и за туристите от чужбина и чужденците, които временно пребивават в страната. В Австрия всеки човек плаща здравни осигуровки, които се определят на база на неговия индивидуален общ доход.

#8 –Оман

Здравната система в Оман е разделена на отделни местни структури, като националната здравна грижа се предлага на всички граждани, които работят в публичния сектор.

#7 – Испания

Испания гарантира универсално здравно покритие, което е заложено още в конституцията на страната, като освен предписаните им лекарства, които трябва да си закупят от аптеката, пациентите не дължат никакви средства от своя джоб.

Експерт: Германските политици научиха колко далеч стига мафията в България

Немските политици вече знаят за проблемите и научиха колко далеч стига мафията в България. Това заяви за БГНЕС Даниел Кадик, ръков...

#6 –Сингапур

В азиатската страна успоредно съществуват две здравни системи – частна и национална. Частният сектор осигурява по-голямата част от здравните грижи, но правителството строго контролира цените на услугите.

#5 – Mалта

Малтийската здравна система се финансира от всички данъкоплатци в страната, като така се осигуряват безплатни грижи за всички.

#4 –Андора

Ройтерс: Как Путин спря да се притеснява и да обича бомбата

Във филма на Стенли Кубрик от 1964 г. "Д-р Стрейнджлав" американският президент, на когото е казано, че пакостлив американски самолет...

Правителството ръководи здравната система в Андора. Системата е много близка до френската и българската, като вноските се заплащат от работодателите и работниците (служители). Само 8 % от населението на пиренейската страна е извън националната здравна система, като тези хора заплащат за услугите на системата от собствения си джоб.

#3 – Сан Марино

Малката европейска град-държава, разположена в сърцето на Италия, предлага финансирана от държавата здравна система, като съществува и опция да за покритие на здравни услуги в частния сектор.

#2 –Италия

Италия осигурява универсални здравни грижи на своите граждани, като контролът се осигурява както от 20-те региона на страната, така и от правителството.

По-дълбок и честен икономически и валутен съюз е основен приоритет на ЕК

Европейската среща на най-високо равнище, проведена през октомври миналата година, покани председателят на Европейската комисия Жан-Кло...

#1 – Франция

Френската здравна система е много близка до българската, но в същото време, предвид първото място в класацията на СЗО от 2000 г., е и много по-функционална. Здравните услуги се предлагат както от частния, така и от държавния сектор. Повечето хора получават своите осигуровки чрез своя работодател. Но разликата е, че повечето медицински такси се заплащат от правителството, благодарение на фондове от данъците на гражданите, като останалите грижи се поемат от осигуровката.

Източници на данните: Доклади за светоното здраве на СЗО от 2000 и 2010 г. (2000and 2010 World Health Reports of the WHO); Световен индекс на здравните системи за 2000 г. (2000 World Healthcare Index);Business Insider.

Aвтор: Теодор Спасов

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари